Schweizs Cheesy økonomi

I en serie af folkeafstemninger i 2003-5, omdannet schweizerne deres land for evigt, økonomisk tilpasse den til den Europæiske Union og åbne arbejde migration. Det var en ukarakteristisk reaktion i stigende grad bekymrende gange.

I marts 2003, Schweizs årlige inflation dyppet til 1,3 procent. Endnu en årsag til fest, er det nu fortolkes for at være en bekymrende tegn på lurer deflation. Vækst har været under udvikling i årevis. Efterspørgslen er nogensinde svækkelse og kapacitet er inaktiv. Skatter er høj, statsgælden skyhøje.

Renten er forsvindende lavt, at have været hakket af et halvt procentpoint i marts 2003. Men den schweiziske franc, uigennemtrængelig for disse monetære gambits, er på en fem år høj over for dollaren. Schweiz afhænger af eksport og Turisme – de udgør mere end halvdelen landets bruttonationalprodukt. Den almægtige valuta gør sin handel balance ikke favoriserer.

Nationale økonomiske emblemer er ved at smuldre venstre, højre og center. I et interview til den daglige Blick bad André Dose, chef for schweiziske International Air Lines, vaklende efterfølgeren til den konkursramte Swissair, om skattefritagelser, lavere forsikringspræmier og en ophævelse af lufthavnsafgifter samt bløde lån og tilskud fra både regeringen og bankerne. Luftfartsselskabet mistede mere end 700 millioner dollars i 2002.

En undersøgelse for nylig udgivet af Agrarplattform – en gruppe, der repræsenterer landmænd, forarbejdningsvirksomheder og detailhandlere – frigøre schweiziske af deres lange overbevisning at deres elskede landbrugssektoren – især mælk, kartofler og kød – er rentabel. Oprindelige våben teknologi virksomheder – som gruppen statsejede Ruag – belejret af anti-krigs demonstranter, så profitten skåret.

I 2002-5, har Schweizs førende mærker – Roche (lægemidler), Credit Suisse (Bank), Adecco (arbejdskraft) og Zürich finansielle tjenesteydelser – annonceret optage tab og arbejdspladser.

Og så er der svær Akut respiratorisk syndrom (SARS) og aviær (fugleinfluenza). Schweiz har været ramt med ti tilfælde af mistanke om den tidligere. Det strammede inspektioner i sine lufthavne, aflyste flyvninger og afsat midler til forskning i den ny pandemi. Schweiziske medicinalfirma, Roche, produceret en diagnostisk kit af slutningen-2003.

Ingen sektor er sparet nedturen. Schweiziske banker, meget fordømte i de sidste par år for deres påståede medvirken i hvidvaskning af penge, der bliver pried åbne af selvhævdende USA regulatorer og en nidkær, først og fremmest europæiske, finansielle aktionsgruppe.

I 2002, schweiziske banker begyndt at hjemsende til Nigeria mere end 670 millioner $ plyndret af afdøde diktator Sani Abacha og deponeret hos dem. I optakten til krigen i Irak frøs regeringen $368 millioner i irakiske finansielle aktiver på Washingtons foranledning, gentaget sin act i 1990.

Gangstere, terrorister, svindlere, bestikkelig politikere og skat dodgers nu søger anonymitet og diskretion til Libanon og Cypern, eller endda til Østrig, USA, Det Forenede Kongerige og Luxembourg. Schweizs ry som en pengeydelse fristed er i ruiner.

Det var kun senest i en serie af forstyrrelser forvoldt den skrantende banksektoren.

I August 1998, efter intensive offentligt pres af jødiske organisationer- og et tyndt forklædt antisemitiske modreaktion – Schweizs to største banker, UBS og Credit Suisse, enige om at oprette en fond til 1,25 milliarder dollars at bilægge påstande af holocaust-overlevende og deres slægtninge. Den røde ansigter schweiziske regering kastede i 210 millioner dollars. Det lader til, at bankerne var ikke travlt med at finde arvinger til de myrdede jødiske ejere af inaktive konti med milliarder af dollars i dem.

En aftale var nået, når sagsanlæg blev truet mod den schweiziske nationalbank og både offentligheden og lovgiverne i USA vendt mod Schweiz. Det dækker ejere af inaktive konti, slave arbejdere og 24.000 110,000 flygtninge vendte tilbage til visse død på den schweiziske grænse- eller deres arvinger.

Et højt niveau international Kommissionen, ledet af Paul Volcker, tidligere formand for Federal Reserve Board, identificerede 54.000 konti åbnet af holocaustofrene – ikke før det inspicerede 350.000 konti på en aparte koste, bæres af de rasende banker, af $400 mio. For at sammensatte spørgsmål yderligere, viste Bergier Kommissionen, oprettet i 1996 af det schweiziske parlament, i marts 2002, at schweiziske banker gav Aksemagterne med interesse gratis lån.

Wall Street behandlet schweiziske finansielle formidlere og deres USA-baserede børsmæglerselskaber, endnu et slag. For nylig, de bosatte sig med amerikanske lovgivere over gebyrer for udstedelse af partiske stock analyser og anbefalinger. Men det forhindrede ikke tidligere stjerne investering bankmand med Credit Suisse første Boston, Frank Quattrone, fra at blive opkrævet med obstruktionspolitik retfærdighed og ødelæggelse af beviser. Mange mellemstore og store schweiziske virksomheder spændende plettet kapitalmarkederne helt.

I April 2003 advaret ifølge Swissinfo, webstedet nyheder af schweiziske Radio, Jean-Pierre Roth, formanden for Swiss National Bank (SNB), på sit årlige møde mod uberettiget optimisme. Forværrede handelsbetingelser, højne stagnerende forbrug og formindsket statsudgifterne “risikoen for en fornyet forværring af situationen… I forhold til det foregående år, har betingelser for vores virksomheder forværret.”

Landet er stadig rokkede ved bureaukrati og konkurrencebegraensende karteller. Væksten i 2003 var lavere end den Bank forudsagt for blot fem måneder siden, indrømmede han. Organisationen for økonomisk samarbejde og udvikling (OECD) er enig. Outlook advarede det at afdæmpede forhold i udlandet, og en ubønhørlig værdsætte franc fortsat true landets opsving.

BNP steg med en umærkelig 0,6 procent i 2003 og 1,9% i 2004. Den internationale Valutafond (IMF), mere optimistiske, forventede en 0,3 procent uptick i 2003 og 2.4 procent året efter. I 2002 frøs økonomien på nulvækst. Arbejdsløshed stod på en hidtil uset 3,9 procent i februar 2003.

Ikke alle er dystre, og selv. Tyske chipmaker, Infineon, overvejer for at flytte til Schweiz. I April 2003, San-Diego baseret Netrom er Tempest Asset Management indviet en valuta trading center i Zürich “at få adgang til flere billioner dollar finansielle markeder i Europa”. Schweiziske virksomheder fra gourmet baker Hiestand til computer perifer producent, Logitech, er viser pladesalg og bølgende overskud.

UBS indeks af Investor optimisme, vedligeholdes af schweiziske mammut bank, UBS og Gallup Organization, klatrede 61 point i marts 2003 – omend for at nå kun en tredjedel dens størrelse i januar 2000. Halvdelen af befolkningen forudser en inddrivelse økonomi og to femtedele tror i at forbedre beskæftigelsesudsigterne.

Derudover har globaliseringen tvunget Schweiz til at opgive sin pragtfulde- og dyre – isolation. I marts 2002 stemte det for at tilslutte sig FN – noget, det har modstået i årtier. Swisspeaks, en to måneders festival fremme Schweiz, fandt sted i April 2003 i New York.

Ti millioner besøgende deltog Expo.02 – en national udstilling i Neuchatel. Syv aftaler med den Europæiske Union trådte i kraft i juni 2003. Utroligt, Schweiz er klar til at tilslutte sig Schengen-aftalen, fører til ophugning af indre grænser med EU. Bankhemmeligheden vil blive delvist ophævet i overensstemmelse med EU ‘s direktiver.

Med 7 millioner indbyggere (en femtedel af dem er indvandrere) – Schweiz er blandt de rigeste statssamfund på jorden. Indkomst er pr. indbygger mere end $38.000. Økonomiens åbenhed – dens svaghed – er også dens kildevæld af styrke. Det forlener Schweiz med misundelsesværdig elasticitet og fleksibilitet.

Landet overlevet intakt de første og anden verdenskrige, kæmpede på sit dørtrin. Det har genopfundet sig selv, forvandlingen i processen fra en tilbagestående rustikke indlandsstat domæne til en finansiel cum engineering globale imperium. Det vil dukke op, som den altid gør, styrket og klar til nye udfordringer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.